Yara İzi Tedavisi

    Yara İzi Tedavisi Ankara

    Yara izleri, travma ya da ameliyat gibi nedenlere bağlı olarak oluşabilen ve bulunduğu bölgede estetik sorunlar yaratan cilt izleridir. Kesilme, çarpma, ezilme ve soyulma gibi herhangi bir nedenle cildin bütünlüğüne zarar geldiğinde yara izi kalması kaçınılmazdır. Özellikle hasar, cildin alt tabakalarına kadar etki etmişse daha büyük ve onarılması zor izler kalabilir. Genellikle kadınlar için daha büyük bir problem olan yara izleri, bazı kıyafetleri giymekten kaçınma, vücudunu beğenmeme ve yaz aylarında denize girmekten çekinme gibi durumlara neden olabilir. Kişinin sosyal yaşamını etkileyen bu durumun giderilmesi, kişinin vücudu ile barışık olması ve kendini daha çok beğenmesi için yara izlerinin tedavisi yapılabilmektedir. Ancak bu noktada doktorun değerlendirmesi ve yara izini muhakkak görmesi gerekir. Bu nedenle siz de yara izlerinizden şikâyetçiyseniz ve bu konuda neler yapılabileceğini detaylı olarak öğrenmek istiyorsanız Op. Dr. Ayşe Barutçu’nun Ankara’daki kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.

    Yaralar Nasıl İyileşir?

    Cildin zarar görmesi birçok farklı şekilde gerçekleşebilir. Her yaralanmada cildin ihtiyacı olan iyileşme süresi ve şekli farklıdır. Bazı yaralarda sadece pansuman yapmak yeterli iken bazı yaralarda doku nakline bile ihtiyaç duyulabilir. Yara izinin şekli ve büyüklüğü, tedavi yöntemini etkilediği gibi kalacak izin büyüklüğünü de etkileyecektir.

    Hangi Yaraların İzi Kalır?

    • Yara izinin kalıp kalmayacağında belirleyici olan ise yaranın etrafındaki dokuların ne ölçüde hasar gördüğüdür. Çevre dokular ne kadar zedelenirse, iz kalma olasılığı o kadar büyüktür. Kaza sonucunda oluşmuş ve toz toprak içinde kalmış yaralarda ise iz kalma olasılığı daha fazladır. Bunun gibi kirli yaralarda enfeksiyon riski de yüksektir. Yara enfeksiyon kaptıktan sonra daha da derinleşir ve iz kalma olasılığı artar.
    • Bununla birlikte yaraların yeri ve yönü de iz miktarı üzerinde oldukça belirleyicidir. Vücudumuzdaki bazı bölgelerin iz tutma olasılığı çok azdır. Buna göz kapağını örnek verebiliriz. Göz kapağına yaptığımız birçok gerdirme işleminde neredeyse hiç iz kalmaz. Ameliyat kesisi katlanma bölgesi içerisinde yok olur, gider. Ancak göğüs kafesi, omuzlar ve sırt gibi bölgelerde yara izi kalma olasılığı çok yüksektir. Bu nedenle bu bölgelerde ameliyat yaparken mutlaka hasta gerekli şekilde bilgilendirilmeli ve operasyon sırasında da bu konu göz önünde bulundurulmalıdır.
    • Yaşlandıkça cildimizin onarım sürecinin yavaşladığı, bu nedenle de cildin iz tutmaya daha meyilli hâle geleceği düşünülür. Ancak bu yara izleri ile ilgili yanlış bilinenlerden biridir. Çünkü gençlerde cilt dokusu daha gergindir ve yara izi kalma olasılığı daha yüksektir.

    Yara İzlerinde Plastik Cerrahın Rolü

    Yara izleri ile ilgili bir diğer yanlış bilinene değinecek olursak bu da: Plastik cerrahların “iz kalmadan” operasyon yapabileceğine dair düşüncedir. Her ameliyatta bir miktar iz kalır. Hastanın cilt özelliklerine göre bu iz daha belirgin olabilir ya da kısa zamanda silinip gidebilir. Plastik cerrahlar, ameliyat yaparken kesileri, dışarıdan bakıldığında görünmeyecek, kıyafetin altında kalacak bölgelere yapmaya çalışırlar. Eğer bu mümkün değilse, kendi kendine eriyen estetik dikişler kullanılabilir. Kendi kendine erimeyen dikişlerin ise zamanında alınması önemlidir. 5 – 7 günden fazla kalan dikişlerin de iz kalma olasılığını artırdığı bilinmektedir. Plastik cerrahlar tüm bu yöntemlere dikkat ederek operasyonu sonlandırır ve ameliyat izlerinin daha silik olmasını sağlarlar.

    Yara İzi Tedavisi Nasıl Olur?

    Bazı yaraların tedavisinde en iyi yöntem hiçbir şey yapmamaktır. Özellikle estetik operasyonlardan kalan yara izleri genellikle zaman içerisinde kendi kendine kaybolan, incecik kesilerdir. Bu yaralara müdahalede bulunmak, genellikle daha kötü sonuçlar alınmasına neden olmaktadır.

    *Yara izinin yeniden dikilmesi: Yara izi tedavisinde kullanılan cerrahi yöntemdir. Bu işlemde yara izi tamamen çıkarılır ve dokular birbirine yeniden dikilerek yara izinin mümkün olduğunca silikleşmesi sağlanır.

    *Deri Yamama: Deri yamama, cildin çok geniş bir alanına yayılan, çukurlaşmış yaraların tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Vücudun sağlıklı cilt dokusundan alınan parça ile esas yarayı kapatmak amaçlanır.

    *Zımparalama: Dermabrazyon denilen bu yöntemde amaç; yaranın törpülenerek yeniden sağlıklı derinin yüzeye çıkarılmasıdır.

    Lazer ile Yara İzi Tedavisi Mümkün müdür?

    Lazer ile yara izlerinin tedavisi mümkündür. Günümüzde lazer ile yara izlerinin tedavisinde en çok kullanılan lazer fraksiyonel lazerdir. Karbondioksit lazer ve erbium yağ lazer türleri ise fraksiyonel lazer uygulamalarında en çok tercih edilen lazer türleridir. Fraksiyonel lazerler, diğer lazer türlerine göre cildin daha alt katmanlarına etki ederek yara izlerine neden olan, deforme olmuş dokunun onarılmasını sağlar. Fraksiyonel lazer uygulaması ile cilt soyulur ve soyulan kısmın altından sağlıklı, parlak ve yenilenmiş cilt ortaya çıkar. Böylece yaraların dokularda yarattığı renk eşitsizlikleri giderilmiş ve cilt yeniden eski sağlıklı görünüme kavuşmuş olur.

    Lazer ile Leke Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Lazer ile leke tedavisinde kullanılan fraksiyonel lazer, seanslar hâlinde uygulanır. İlk seanstan itibaren her seansta yenilenme etkisi daha da belirginleşir. Seanslardan sonra ciltte soyulma görülür. Yanma ve kızarıklık olabilir. Bu yan etkileri hafifletmek için soğuk kompres ile cilt rahatlatılabilir. Fraksiyonel lazer, cilt üzerinde mikro kanallar açarak cildin yeniden onarılmasını sağlar. Mikro kanalların iyileşmesi için ciltte kolajen üretimi artar ve bu kanallar ile birlikte tüm ciltte gençleşme ve yenilenme süreci başlar. Tedavinin başarısında yara izinin büyüklüğü ve derinliği de etkilidir. Lazer ile leke tedavisinde büyük oranda başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Yara izleri çoğunlukla tamamen ortadan kalkar. Çok büyük ve derin yara izlerinde ise tamamen ortadan kaybolma söz konusu olmasa bile izler ilk bakışta fark edilmeyecek duruma getirilir.

    Ankara Yara İzi Tedavisi

    Yara izi tedavisi, yukarıda bahsettiğimiz pek çok yöntemle yapılabilir. Bu noktada önemli olan; ihtiyaçlarınızı anlayan, deneyimli bir doktora danışmak ve iyileşme sürecinde tüm yönlendirmeleri doğru bir şekilde takip etmektir. Çünkü cilt her zaman darbelere ve zararlı dış etkenlere açıktır. İyileşme sürecinde güneşe karşı ekstra hassas olmanız gerekebilir. Doktorunuz sizi bu konuda da yönlendirecektir. Yara izi tedavisi ve tedavi sonrası süreç ile ilgili merak ettiklerinizi Op. Dr. Ayşe Barutçu’ya danışabilir; Ankara’daki kliniğimizi arayarak yara izi tedavisi hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

    Lazer ile Yara İzi Tedavisi

    Günümüzde lazer ile yara izi tedavisi mümkündür. Günümüzde en çok Karbondioksit lazer ve Erbium Yag lazer ile yapılan fraksiyone lazer uygulamaları yade kullanılmaktadır. Bu uygulamada lazer ışınları deride mikkrokanallar açar ve kontrollü bir tahriş oluşturur. Yara izi için lazer tedavisi tekrarlayan seanslar şeklinde uygulanır. Her uygulamadan sonra yara iz bölgesi önceki şekline göre daha iyi duruma gelir. Günümüzde, yara izlerinin tedavisinde en pratik ve en etkili sonuçları veren yöntemlerin başında lazer ile yara izi tedavisi gelmektedir.

    Şimdi Ara!
    Yol Tarifi